11/11 - Aldrig mera krig!Den 11 november 1918 ringde kyrkklockorna över Europa för att deklarera slutet på första världskriget. Sedan dess har den 11 november högtidlighållits i stora delar av Europa som Stilleståndsdagen. I år minns vi inte bara Stilleståndsdagen utan också Förintelsen under andra världskriget och Berlinmurens fall som beredde vägen för ett enat Europa.

I år för 100 år sedan bröt det första världskriget ut. Kriget, som kommit att kallas Det Stora Kriget, varade i fyra år och skördade över 10 miljoner liv. När kriget var över hoppades man att ett så brutalt krig aldrig mer skulle förekomma. Men andra världskriget krossade den drömmen. Och Berlinmuren som restes på 60-talet gjorde drömmen om ett fredlig och enat Europa än mer avlägsen. Det skulle dröja till slutet av 1900-talet innan Europa blev en fredlig och enad kontinent.

Vad har vi i Europa lärt oss av det förra seklet som var så präglat av krig och konflikter? Vad hände de heta somrarna som föregick krigsutbrotten och murens fall? Och hur kan vi undvika att nya krig bryter ut i Europa och i övriga världen?

Kvällens gäster:
Margot Wallström (utrikesminister), Paul Johnston (Storbritanniens ambassadör), Michael Bock (Tysklands ambassadör), Henrik Berggren (historiker), Hédi Frid (författare, överlevare från Auschwitz och Bergen-Belsen) Walburga Habsburg Douglas (riksdagsledamot). Dessutom framförs dramatiserade scener ur Svetlana Aleksivitjs roman ”Kriget har inget kvinnligt ansikte” i regi av Hedda Krausz.

Plats: Kulturhuset/Studion ingång direkt gatuplanet Sergelrondellen
Tid: tisdag 11 november 18.00 – 20.15.
Anmälan till info@ungaeuropeer.se senast 10 november. FRI ENTRÉ


VÄLKOMMEN!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Evenemang